
Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie
Wójt Gminy Horodło
Gminny Ośrodek Kultury w Horodle
zapraszają do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2012
poniżej regulamin:
Celem konkursu jest:
poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;
poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.
Uczestnikami konkursu mogą być:
osoby indywidualne
organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
Ciasta, chleby i inne wypieki;
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
Warunki uczestnictwa:
zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22-523 Horodło, tel. 084 651 51 01;
przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2012 ” mogą przygotować dowolną ilość produktów n/w kategoriach,natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.
Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.
Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :
smak potrawy /1-10 punktów/;
regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy /1 -5 punktów/;
oryginalność potrawy /1- 5 punktów/;
sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/.
Maksymalnie uczestnik może otrzymać 25 pkt.
Nagrody w poszczególnych kategoriach:
I miejsce – nagroda rzeczowa
II miejsce – nagroda rzeczowa
III miejsce - nagroda rzeczowa
Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.
Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 22 lipca r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.